• deutsch
  • english

De dynamiek van zoekopdrachten toegelicht

Het internetgedrag van consumenten is geen statisch gegeven, maar verandert bijna dagelijks. Hierdoor kunnen relevante zoekopdrachten op niets uitdraaien, ook bij goed beheerde Adwords-campagnes met veel zorgvuldig gekozen zoekwoorden. Dit omdat ze op het moment van de zoekopdracht niet in de zoekwoordinstellingen waren opgenomen. Met een nieuwe vorm van advertenties, Dynamic Search Ads (DSA), biedt Google sinds kort de mogelijkheid om meer relevante zoekopdrachten vast te stellen en hiervoor een advertentie te tonen. U hoeft daarvoor geen extra zoekwoorden in te kopen.

Met Dynamic Search Ads kunnen meer relevante zoekopdrachten worden opgespoord

Met Dynamic Search Ads kunnen meer relevante zoekopdrachten worden opgespoord

Dynamic Search Ads zijn niet gebaseerd op ingekochte zoekwoorden. Ze worden automatisch gegenereerd door Google zodra er een zoekopdracht plaatsvindt die inhoudelijk bij de content van de bestemmingswebsite past. Dynamic Search Ads maken dus net als op zoekwoorden gebaseerde advertenties deel uit van de veilingprocedure van Google. Ze concurreren niet met de op zoekwoorden gebaseerde advertenties in een account, maar worden getoond bij zoekopdrachten die wél relevant zijn voor uw website, maar waarvan geen bestaand zoekwoord in uw Adwords-campagne staat.

Op het moment dat de zoekopdracht wordt gegeven, wordt een kop voor de advertentietekst gegenereerd met een bestemmings-url voor de meest relevante pagina op uw website. De rest van de advertentie bestaat uit een voorbeeld dat bij het ontwikkelen van de campagne is opgesteld. We raden aan om teksten te gebruiken die in bestaande advertenties al een goede klikfrequentie opleveren en dus relevant zijn voor de gebruiker. Aan de hand van de organische zoekindex wordt bepaald welke mogelijke zoekopdrachten relevant zijn voor de producten of de inhoud aangeboden op de bestemmingswebsite. Zo kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat het systeem alleen rekening houdt met de content van webpagina's die bij een bepaalde categorie producten horen. Bovendien kunt u uitsluitend webpagina's in aanmerking laten komen met bepaalde paginatitels in het browsertabblad.

Bij het inrichten kunt u bepaalde delen van de url als indicator geven of concrete trefwoorden in de content van de website selecteren. Verder is het mogelijk om uitsluitingen in te stellen, door zoekwoorden uit te sluiten of andere uitsluitingscriteria op te stellen. Met de aanvullende instelling van Dynamic Search Ads wordt een extra mogelijkheid geboden om meer traffic te genereren en meer goed presterende zoekwoorden vast te stellen. Het bod voor dynamische zoekopdrachten moet op ongeveer 60 procent van de gemiddelde account-CPC's liggen. Als een door Dynamic Search Ads gegenereerd zoekwoord het best presteert bij de berichtverwerking, kunt u het in de zoekwoordinstellingen opnemen voor een betere performance, afzonderlijk bekijken en van een eigen bod voorzien. Na opname van het zoekwoord wordt bij een nieuwe zoekopdracht de advertentie vanuit de zoekwoordinstellingen weergegeven.

Wanneer u gebruik wilt maken van deze functie om meer goed presterende zoekwoorden te genereren, moet u er rekening mee houden dat in geval van twijfel de conversietracking van Google wordt ingezet om geconverteerde zoekwoorden te herkennen. Hoewel gegenereerde conversies ook via trackingtools van derde partijen worden weergegeven, is niet elke tool in staat om gedetailleerd te tonen welk dynamisch gegenereerde zoekwoord tot performance heeft geleid.

Voordelen biedt deze nieuwe Google-functie in ieder geval, omdat door de inzet van Dynamic Search Ads meer zoekopdrachten als relevant worden herkend en u dus meer klanten bereikt. U kunt de instellingen van de campagne met relevante zoekwoorden aanvullen en uitbreiden. Hierdoor verbetert voortdurend de performance van de campagne.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)