• deutsch
  • english

100% versleuteld zoeken – het einde van SEO?

Onlangs heeft Google alle zoekopdrachten die zijn gebruikers invoeren versleuteld. Dit betekent dat marketeers en website-eigenaren niet langer kunnen zien via welke zoekopdrachten bezoekers op hun site komen. Veel marketeers en leveranciers, werkzaam in de online en e-commerceindustrie reageren boos en beweren dat Google gebruikers dwingt richting het Adwords-advertentieplatform. Google beweert dat richtlijnen over gebruikersprivacy op een punt van verandering staan. Maakt deze ontwikkeling een eind aan SEO of biedt het juist nieuwe kansen?

100% versleuteld zoeken - het einde van seo?

100% versleuteld zoeken - het einde van seo?

Panda – Penquin - Hummingbird

Op verschillende manieren probeert Google online marketeers te verplichten om strategieën te ontwikkelen op basis van kwaliteit en het voorzien in de behoeften van de online consument. Dit in plaats van het uitsluitend ranken op specifieke zoekwoorden. De zogeheten Panda-update richtte zich op flinterdunne content, speciaal geschreven om te ranken op bepaalde zoekwoorden. Google Panda is een aanvulling op het algoritme van Google dat de volgorde bepaalt van de zoekresultaten. Google Penquin maakte een einde aan textlinks om specifieke zoekwoorden goed te laten ranken. Met het Google Hummingbird-algoritme legt Google het laatste puzzelstukje neer.

Lekker restaurant

Hummingbird maakt het mogelijk om verbanden te leggen tussen zoekwoorden. Hierbij wordt rekening gehouden met de intentie van de zoekopdracht en de locatie van de gebruiker. Zo is het mogelijk om niet alleen een webpagina te vinden, maar ook vragen te beantwoorden als: "Wat is een lekker restaurant voor vanavond?" Om met goede resultaten naar voren te komen moet een zoekmachine kijken naar horecagelegenheden in de buurt, openingstijden en reviews die aantonen dat er lekker gegeten kan worden. Wanneer Google steeds meer de richting opgaat van een persoonlijke antwoordmachine in plaats van de ‘gewone’ zoekmachine die het was, is de overweging meer op privacy te letten aannemelijker, net als het versleutelen van zoekopdrachten. Is zoekwoorddata daardoor niet meer belangrijk? Toch wel. Zoekwoorden zijn nog steeds belangrijk om de juiste marketingbeslissingen te nemen en blijven een rol spelen in één van de rankingfactoren.

Externe bronnen

Het verkrijgen van deze zoekwoorddata vereist wél meer creativiteit. Bovendien moeten marketeers op een andere manier naar deze data kijken. Welke pagina's krijgen bijvoorbeeld organisch verkeer en in wat voor zoekwoordthema kun je de pagina indelen? Daarnaast zijn er nog altijd externe bronnen beschikbaar als zoekvolume-tools, SEA-data, webmaster-tools, andere zoekmachines en interne zoekopdrachten op de website die inzicht kunnen geven.

Concurrentievoordeel

Ondanks de luide kritiek op het versleutelen van zoekwoorddata biedt dat ook weer kansen. Marketeers die de kennis hebben om zoekwoorden nog steeds te achterhalen, behalen concurrentievoordeel en worden met hun vakkundige kennis ook waardevoller in de markt. Uiteindelijk zijn zoekwoorden één van de ranking-factoren en is het belangrijk om mee te gaan met alle nieuwe ontwikkelingen. Het is vooral zaak de SEO-strategie in lijn te krijgen met de toekomst, gecreëerd door Google.

Dit artikel kunt u ook lezen op marketingtribune.nl.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)