• deutsch
  • english

De inhoud telt: optimalisatie van content

Uit Google-updates van de laatste jaren bleek dat zoekmachines steeds meer waarde hechten aan kwalitatief hoogwaardige content. De inhoud van een website is belangrijker dan ooit voor zoekmachineoptimalisatie en de eigen website komt na jaren van focus op offpage-optimalisatie en linkbuilding weer sterker in de belangstelling. Een aantal van de criteria voor de kwaliteit van de inhoud van een website zijn grammatica, spelling, uniciteit van de tekst en informatie-architectuur. Als bezoekers naar informatie zoeken, zijn te korte teksten meestal niet nuttig. Dit wordt ook zo beoordeeld door de zoekmachines.

Alles draait om de inhoud: kwalitatief hoogwaardige content is onontbeerlijk bij zoekmachineoptimalisatie

Alles draait om de inhoud: kwalitatief hoogwaardige content is onontbeerlijk bij zoekmachineoptimalisatie

De inhoud van de website moet zo persoonlijk en zoekmachinevriendelijk mogelijk zijn en de gebruiker meerwaarde bieden. Bovendien is evenwichtig gebruik van keywords (relevante trefwoorden) op de pagina's belangrijk, zodat zoekmachines de pagina voor die keywords als relevant beoordelen. Teksten van lage kwaliteit worden door zoekmachinegigant Google tegenwoordig snel geïdentificeerd en krijgen over het algemeen slechte rankings. Geoptimaliseerde content en natuurlijk taalgebruik zijn het doel van goede onlinetekst.

Voor zoekmachines geoptimaliseerde teksten met behulp van nieuwe tools en formules

Het gebruik van keywords is een belangrijk element van content-optimalisatie. Het is tegenwoordig niet langer voldoende om rekening te houden met de keyword-dichtheid. Veel belangrijker is het om rekening te houden met de concurrentie. Zoekmachines beoordelen hoe vaak keywords op een landingpage voorkomen in vergelijking met die van de belangrijkste concurrenten, en beoordelen of de landingpage niet volledig uit de toon valt. Als een landingpage in vergelijking met de concurrenten minder dan gemiddeld is geoptimaliseerd voor een keyword, dan heeft dat negatieve invloed op de ranking. Als een landingpage meer dan gemiddeld is geoptimaliseerd, kan dat echter in het ergste geval als "keyword-spamming" worden beschouwd en tot strafpunten van de zoekmachine leiden. De gulden middenweg is dus belangrijk.

Hoe vaak een keyword in een document voorkomt in vergelijking met de concurrentie wordt berekend aan de hand van de zogenoemde WDF*IDF-waarde. WDF (Within Document Frequency) is een wegingswaarde die aangeeft hoe vaak een bepaald keyword in een document voorkomt. Hoe hoger die waarde is, hoe vaker het woord in het document voorkomt. Met de IDF-waarde (Inverse Document Frequency) kan deze waarde tot een wegingsformule worden gecombineerd. De IDF-waarde geeft aan hoe vaak het keyword wordt gebruikt in verhouding tot alle bekeken documenten.

Met de WDF*IDF-formule kan ook worden onderzocht in hoeverre de content van de landingpage al is geoptimaliseerd voor het keyword of dat deze nog moet worden geoptimaliseerd. Deze complexe analyse kan met behulp van WDF*IDF-tools eenvoudig worden uitgevoerd. Er zijn tegenwoordig redelijk wat aanbieders, waaronder OnPage.org. Met deze tool kunt u bijvoorbeeld het gewenste keyword (ook wel focus-keyword genoemd) analyseren, om te onderzoeken hoe het op de eigen website is verdeeld in vergelijking met de top-10-zoekresultaten. Met deze analyse kunt u de volgende vragen beantwoorden:
Hoe vaak wordt het focus-keyword gebruikt op de website? Hoe vaak wordt het door de concurrentie gebruikt? Zijn er begrippen die vaker worden gebruikt door de concurrentie? Is een keyword te vaak in de tekst verwerkt, waardoor de zoekmachine de website misschien als spam categoriseert?
Hieronder volgt een voorbeeld van de WDF*IDF-waarde aan de hand van de Wikipedia-pagina over het thema zoekmachinemarketing.

Overzicht: keyword-frequentie in vergelijking met de concurrenten

Overzicht: keyword-frequentie in vergelijking met de concurrenten

De oranje balken geven de gemiddelde frequentie weer van de gebruikte keywords op de landingpages van de concurrenten. De rode lijn geeft weer hoe vaak het keyword in vergelijking daarmee op de Wikipedia-pagina voorkomt. Zoals u in deze beoordeling kunt aflezen, kunnen sommige begrippen – bijvoorbeeld Zoekmachinereclame, Adwords en SEM – nog vaker worden gebruikt om de relevantie te verhogen in vergelijking met de concurrenten. De resultaten van de analyse zijn een goede oriëntatie om vast te stellen hoe de website in vergelijking met de concurrenten is opgesteld. De resultaten mogen overigens niet als één-op-éénadvies worden opgevat, want ze zijn niet geschikt voor alle soorten websites. De WDF*IDF-tools analyseren de teksten van de gehele pagina (inclusief header en footer). Voor een webwinkel zou de analyse daarom niet bruikbaar zijn, omdat daar korte beschrijvingen en opsommingen worden gebruikt en zo min mogelijk lopende tekst.

Conclusie
Geoptimaliseerde content – veelzeggend en kwalitatief hoogwaardig – is een belangrijke factor die in combinatie met andere SEO-maatregelen voor goede ranking, hogere bezoekersaantallen en betere zichtbaarheid zorgt. Bij websites met omvangrijke teksten is de WDF*IDF-tool een grote hulp. Het is belangrijk om de resultaten kritisch te beoordelen en ze puur als oriëntatie te zien.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)