• deutsch
  • english

De hindernissen voor mobiele targeting overwinnen

Een klant bij het passeren van de eigen winkel opvangen en tot een aankoop laten overgaan is een droomscenario voor veel winkeleigenaren. Uit een onderzoek van GroupM Next blijkt dat ook consumenten openstaan voor mobiele marketing. Toch moeten er nog hindernissen worden overwonnen.

Mobiele targeting: de hindernissen overwinnen

Mobiele targeting: de hindernissen overwinnen

GroupM Next Research heeft voor een onderzoek 2.000 smartphonegebruikers ondervraagd over het type reclame dat ze zelf graag zouden ontvangen. 34 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze graag informatie zouden ontvangen over producten van winkels in de buurt. Ook door een in het voorjaar 2013 gepubliceerd onderzoek van Harris Interactive is aangetoond dat consumenten geïnteresseerd zijn in een app die coupons weergeeft voor winkels in de buurt. De meeste ondervraagden gaven zelfs aan dat ze door deze coupons overgehaald zouden kunnen worden om een ongeplande aankoop te doen. Hieruit blijkt dat gebruikers erin geïnteresseerd zijn om via hun smartphone reclame te ontvangen die op hen is afgestemd.

Dit betekent dat er in principe acceptatievermogen bestaat voor mobiele marketing. Een moeilijkheid voor dit advertentiekanaal is momenteel van technische aard: tot nu toe kan de locatie van slechts 15-20 procent van de smartphones door de verzending van lengte- en breedtegraden worden bepaald. Reclame via geo-marketing bereikt dus nog niet de grote massa. Daar komt in de nabije toekomst echter verandering in. Enerzijds omdat het aantal smartphonebezitters steeds meer toeneemt, anderzijds omdat W-LAN-internet en mobiele netwerken steeds meer worden uitgebreid. Mobiele targeting kan dus snel terrein winnen.

Hiervoor moet allereerst het bewustzijn van de klant over de voordelen van deze reclamevorm worden gewekt. Het trefwoord is gegevens. Voor veel smartphonebezitters vormt hun apparaat een belangrijk deel van hun persoonlijke leven. Daarom is het begrijpelijk dat ze de gegevens op hun apparaat willen beschermen. Zoals eerder gezegd, is uit het onderzoek van GroupM Next gebleken dat consumenten bereid zijn om informatie prijs te geven, als ze in ruil daarvoor meerwaarde krijgen. Hiervoor moeten we wel anders gaan denken. Momenteel is nog steeds 40 procent van de ondervraagde smartphonebezitters van mening dat ze de meest relevante informatie via televisiereclame krijgen. Dat betekent dat ze zich er nog niet van bewust zijn dat reclameboodschappen via mobiele targeting veel beter op hun behoeften kunnen worden afgestemd.

Om deze discrepantie tussen realiteit en waarneming te overwinnen, moeten klanten meer uitleg krijgen over gegevens en het gebruik ervan. Er moet worden getoond welke meerwaarde het oplevert als tegenprestatie voor het prijsgeven van bepaalde informatie. Communicatie is hierbij de eerste stap. De informatie voor de consument moet in een klantgerichte taal worden verstrekt. Confronteer de gebruiker niet met vakjargon, maar communiceer doelgericht. Alleen zo kunt u de gebruiker bewust maken van de voordelen van mobiele marketing.

Omdat geo-targeting nog niet overal mogelijk is, is dit het juiste moment om de technologie te testen en reclameboodschappen in realtime te verzenden. Vooral met advertenties die gebaseerd zijn op de pull-strategie kunnen consumenten op een manier worden aangesproken die de meerwaarde van individueel contact duidelijk maakt. Een voorbeeld hiervan is een app waarmee een consument verbinding kan maken met een merk. Zo ontvangt hij aanbiedingen die speciaal op zijn behoeften zijn afgestemd..

Om de koers uit te zetten voor het lucratieve bereik van mobiele advertenties, moeten adverteerders nieuwe manieren vinden om de klant te wijzen op de voor de hand liggende meerwaarde. Daarbij hoort ook dat u de website in responsive design ontwikkelt, om de gebruiker via elk apparaat te bereiken. Bovendien kunt u advertenties in zoekmachines optimaliseren, bijvoorbeeld door de integratie van click-to-call-buttons. Gebruikers zijn al mobiel en adverteerders hebben hierdoor een reeks mogelijkheden tot hun beschikking die ze niet onbenut kunnen laten. In aansluiting op geo-targeting is mobiele targeting de volgende logische stap.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)