• deutsch
  • english

De persoonlijke noot maakt het verschil: ‘Google Authorship’

Halverwege 2011 kondigde Matt Cutts, Head of Google’s Webspam Team, de invoering van nieuwe Google-functies aan, waarmee de inhoud bij de schrijver kan worden geplaatst. De zogenoemde 'author-tag' werd eerst in de VS ingevoerd en later uitgebreid naar alle landspecifieke Google-pagina's.

Persoonlijke noot: bij Google Authorship draait alles om de auteur van een tekst

Persoonlijke noot: bij Google Authorship draait alles om de auteur van een tekst

De onderscheiding 'authorship', waarmee de redactionele inhoud met een auteur wordt verbonden, helpt gebruikers om relevante en betrouwbare informatie te vinden op internet. Inhoud wordt van het attribuut 'rel=author' voorzien, zodat het voor de zoekmachine duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de inhoud van de tekst.

Wie kan gebruikmaken van Google Authorship?

Voorwaarde is het hebben van een Google Plus-account. Om een artikel met een auteur te verbinden, moet vanaf het Google Plus-profiel van de auteur naar de tekst worden gelinkt. Tegelijkertijd moet ook vanuit de inhoud van de tekst naar het Google Plus-profiel worden verwezen.

Welke voordelen zijn er voor de weergave van zoekresultaten?

De verschijningsvorm van de zoekresultaten wordt onmiddellijk beïnvloed door de onderscheiding 'authorship', omdat de afbeelding van de auteur binnen het snippet (d.w.z. in de advertenties van de organische zoekresultaten) wordt weergegeven. Door deze optische verandering verbeteren zowel het klikpercentage als de algemene beoordeling van de inhoud. Bij tests in de VS werden na het gebruik van de authorship-markup tot 30% hogere klikpercentages vastgesteld.

Voorbeeld van een snippet met afbeelding van de auteur

Voorbeeld van een snippet met afbeelding van de auteur

Afhankelijk van de branche wordt Google Authorship al door veel websitehouders gebruikt. U kunt de vormgeving van de afbeelding bewust gebruiken om de aandacht naar het snippet te trekken en zo meer kliks te genereren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde kleuren of de vormgeving van de advertentievorm.

Welke gevolgen heeft de onderscheiding 'authorship' op de SEO-resultaten?

Google stelt zich als doel om gebruikers met behulp van de authorship-tool betrouwbare en relevante informatie te presenteren, zodat ze makkelijker toegang hebben tot hoogwaardige informatie. In de SEO-scène staat het nog niet vast of het instellen van Authorship al directe invloed op de ranking in de organische zoekresultaten heeft. In diverse onderzoeken van het afgelopen jaar kon geen directe invloed worden aangetoond, maar we kunnen ervan uitgaan, dat in de toekomst niet alleen de inhoud, maar ook in toenemende mate de auteur maatgevend zijn voor het succes van artikelen.

In een Engelstalige blogpost van Search Engine Land van augustus 2013 wordt op het belang van Google Authorship gewezen met betrekking tot Duplicate Content. In het beschreven geval verslechterden de rankings van een website enorm, terwijl het bedrijf als autoriteit op zijn gebied bekend stond en over zeer hoogwaardige backlinks beschikte. Als reden voor de rankingverliezen werd eerst uitgegaan van een Google-kwaliteitsupdate, tot bleek dat er verschillende plagiaten van de artikelen op de website waren, die betere rankings hadden dan het oorspronkelijke artikel. De artikelen waren door een andere website gekopieerd en gepubliceerd aan de hand van Google Authorship.

Uiteindelijk konden de websitehouders contact opnemen met de plagiator en ervoor zorgen dat de gekopieerde artikelen van het internet werden verwijderd. Al na korte tijd stegen de rankings en het verkeer van de oorspronkelijke artikelen weer. Hieruit blijkt dat Google schijnbaar meer waarde hecht aan Google Authorship als bewijs voor het auteurschap dan aan de publicatiedatum van het artikel.

Eenvoudig onderzoek doen naar de auteur

Als het auteurschap op het internet steeds belangrijker wordt, betekent dit ook dat Google meer aandacht besteedt aan personen. Voor veel zaken zoals linkbuilding, is het belangrijk om relevante auteurs te identificeren om deze auteurs doelgericht op samenwerkingen te kunnen aanspreken. Hoewel hoogwaardige inhoud ook nu nog van het grootste belang blijft, wordt het door de authorship-tool steeds belangrijker wie een tekst heeft geschreven: of het een relevante auteur is geweest of dat de tekst van een bron afkomstig is die geen autoriteit heeft op het betreffende gebied.

OnPage.org introduceerde in april 2013 de auteursonderzoekstool Author-Rank.org, waarmee onderzoek kan worden gedaan naar auteurs van websites. Via deze link maak je hier gratis gebruik van.

Afbeelding van de auteursonderzoekstool Author-Rank van OnPage.org

Afbeelding van de auteursonderzoekstool Author-Rank van OnPage.org

Authorship is eigenlijk een must voor een succesvolle verschijning op internet. De duidelijk gestegen klikpercentages door aantrekkelijk vormgegeven snippets spreken voor zich. Met Google Authorship kunt u bovendien identieke content door internetplagiaat vermijden. Afgezien daarvan zult u er rekening mee moeten houden dat gebruik van Google Authorship in de toekomst de ranking positief zal beïnvloeden.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)