• deutsch
  • english

Second Screen: Reclameboodschappen op meerdere schermen

Vroeger streden adverteerders tegen zappen, het snelle overschakelen naar andere tv-kanalen. Nu wordt de uitdaging gevormd door 'multiscreening'. Consumenten kijken niet alleen naar verschillende programma's op het tv-scherm, maar gebruiken tegelijkertijd ook hun smartphone, tablet of laptop. De eisen voor adverteerders nemen toe. Daarom zijn reclamecampagnes voor meerdere media een must, zodat gebruikers het merk via alle beeldschermen kunnen ervaren.

Second Screen: reclameboodschappen op meerdere schermen

Second Screen: reclameboodschappen op meerdere schermen

Wie kent dit scenario niet? - De interesse in de tv-uitzending neemt af of de (voor veel zenders gelijktijdige) reclamepauze begint. Vroeger werd naar de afstandbediening gegrepen, maar nu houdt de gebruiker zich bezig met zijn smartphone, tablet of laptop. Door het gelijktijdige gebruik van meerdere apparaten is de waarneming van consumenten sterk veranderd. Het tv-gebruik op zich is hetzelfde gebleven, maar de aandacht voor tv-reclames is door de verplaatsing naar andere schermen gedaald.

Dit concumentengedrag wordt parallelgebruik of second screen-gebruik genoemd. Parallelgebruik betekent dat er onafhankelijk van de lopende tv-uitzending gebruik wordt gemaakt van een ander apparaat. Er is bijvoorbeeld geen samenhang tussen het tv-programma en het openen van e-mails op de tablet. Hetzelfde geldt voor het verzenden van berichten via Whats App, Twitter, etc., die niet over de betreffende tv-uitzending gaan. Het gebruik van een second of zelfs third screen betekent echter dat de gebruiker informatie oproept of uitwisselt die bij het betreffende tv-programma past. Al tijdens de uitzending worden meningen uitgewisseld (en niet pas de volgende dag bij persoonlijk contact met vrienden besproken).

Steeds meer Nederlanders zijn parallelgebruikers: Waar in 2012 16% wel eens tv via de tablet keek, steeg dit in 2013 naar 24%. Zo'n 30% kijkt wel eens tv via laptop en pc en 8% gebruikt hier wel eens de smartphone voor. Er liggen voor adverteerders veel mogelijkheden bij het gebruik van second screen, omdat ze doelgericht de voor de gebruiker relevante inhoud op het tweede apparaat kunnen weergeven. Veel tv-uitzendingen hebben al hun eigen apps ontwikkeld, waar in realtime opmerkingen over de uitzendingen kunnen worden gemaakt. De Duitse tv-zender ProSieben moedigt zijn kijkers bijvoorbeeld aan om de mobiele app van de zender te gebruiken. Naast de relevante inhoud kunnen daar ook afgestemde reclameboodschappen en gewenste informatie worden geïntegreerd. Dit gebeurt met name tijdens quizshows, muziekuitzendingen, politieke programma's, soaps en kookuitzendingen. De gebruiker kan in realtime informatie uitwisselen. Dit biedt adverteerders veel mogelijkheden. Via second screen maken consumenten actief gebruik van inhoud die hen interesseert. De advertenties bereiken de ontvangers daarom goed en de ontvangers zijn aandachtig.

De oplossing voor succesvol adverteren is het ontwikkelen van campagnes voor verschillende media, die een naadloze overgang tussen schermen en een goede gebruikerservaring voor het betreffende merk via alle kanalen mogelijk maken. Tv-reclames moeten de gebruiker naar een webpagina leiden waar relevante inhoud op het juiste moment op het juiste apparaat wordt weergegeven. De basis voor een effici├źntere campagnedistributie is de projectie van de customer journey om te weten te komen welk scherm de consument op welke manier en om welke reden gebruikt. Op basis van deze kennis moet de distributie van de marketingbudgetten in de afzonderlijke kanalen voortdurend worden geoptimaliseerd met speciale uitgangspunten. Veelbelovend is de combinatie van inzicht in klantrelaties en afzonderlijke conversie-attributie.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)