• deutsch
  • english

Feed-optimalisatie voor Product Listing Ads: alles draait om de juiste plaatsing!

De Product Listing Ads op Google zijn sinds een jaar betaald geworden. In de tussentijd is er veel gebeurd: bijna iedere winkeleigenaar voert reclame via deze advertenties, waarbij naast de productafbeelding ook de actuele prijs wordt weergegeven.

Ook bij de PLA's geldt: de mogelijkheden kunnen alleen worden benut als de advertenties optimaal worden weergegeven

Ook bij de PLA's geldt: de mogelijkheden kunnen alleen worden benut als de advertenties optimaal worden weergegeven

Hoe hoogwaardiger de advertentie-feed, hoe hoger de distributiekans en hoe lager de te betalen CPC. Daarom besteden de meeste winkeleigenaren veel tijd aan de aanpassing van de feed-kwaliteit. Overigens beschikt niet iedere adverteerder over voldoende middelen om de feeds op hoog niveau te houden. Op deze manier kan veel geld worden bespaard en kunnen nog meer kopers worden bereikt, vooral in combinatie met een nauwkeurige structuur in AdWords en een efficiënt bodbeheer.

Aan de hand van een klant uit de detailhandel blijkt waartoe verschillen in de kwaliteit van feeds leiden: op basis van een gebrekkige gegevensfeed werden de advertenties slechts zelden getoond. En als ze getoond werden, was de weergave gedeeltelijk foutief. Hierdoor konden de beschikbare mogelijkheden niet optimaal worden benut.

Daarna zijn feed-actualisaties uitgevoerd die waren gebaseerd op de vereisten van Google. Er werden bijvoorbeeld merknamen aan de titel toegevoegd, de beschrijving werd aangepast en overvloedige HTML-tekens werden verwijderd. Ook werden de teksten regelmatig geactualiseerd en werden noodzakelijke Google-categorieën voortdurend aangevuld. Een granulaire weergave van de PLA-structuur in AdWords maakte bovendien tracking op productniveau (in plaats van op productcategorie) mogelijk, waardoor op productniveau kon worden geboden.

In de volgende grafiek wordt het succes van deze optimalisatiemaatregelen getoond:

De ontwikkeling van de sales, CTR en CPC na de optimalisatie van de feed- en campagnestructuur

De ontwikkeling van de sales, CTR en CPC na de optimalisatie van de feed- en campagnestructuur

Hoewel de aanpassing van de feeds pas een paar weken geleden is gedaan, is er nu al een duidelijke stijging van het verkeer en de verkoop merkbaar. De CTR is gestegen, terwijl de CPC voortdurend daalt. De efficiëntie van de campagne is duidelijk gestegen.

Conclusie

PLA's zijn een belangrijke factor voor een succesvolle zoekstrategie. QUISMA raadt daarom alle winkeleigenaren aan om middelen vrij te maken voor regelmatige feed-optimalisatie of hiertoe opdracht te geven aan een bureau. Zo kunnen de mogelijkheden door middel van de juiste plaatsing van PLA's volledig worden benut. De kansen op dit gebied gelden ondertussen zowel voor zoekopdrachten via desktops als via mobiele telefoons.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)