• deutsch
  • english

Optimalisatie + geduld = search succes

Onlangs bleek uit de DM Barometer dat meer dan 70 procent van de marketeers in Nederland search marketing ontzettend belangrijk vindt.

Optimalisatie + geduld = search succes

Optimalisatie + geduld = search succes

Het onderzoek zegt ook dat gemiddeld 26 procent van het digitale marketingbudget naar searchmarketing gaat. Dit deel van het budget wordt helaas niet altijd even goed besteed. Zou het komen omdat 60 procent van de marketeers vindt dat hun kennis op het gebied van searchmarketing onvoldoende is?

Hoe zat het ook alweer?

Als hoogste uitkomen in de resultaten van Google, Bing of elke andere zoekmachine, draagt bij aan structureel meer bezoekers op je website. Searchmarketing heeft dit als doel. Enerzijds wordt ingezet op de betaalde posities in de zoekmachine met SEA. Anderzijds op de organische zoekresultaten met SEO. Omdat searchmarketing online is, verwachten bedrijven vaker ‘direct’ resultaat. Bij zoekmachine-advertenties (SEA) is een eventueel resultaat van de inspanning vrijwel direct meetbaar. In tegenstelling tot bij zoekmachine-optimalisatie (SEO), waarbij de termijn waarop het resultaat zichtbaar is afhankelijk is van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de website, de kwantiteit en kwaliteit van de inhoud, maar ook de website en search marketing aanpak van de concurrentie.

Search marketing = meten

De kracht van goede search marketing zit in het testen en analyseren van bevindingen op basis van de resultaten en die gebruiken om je online performance te verbeteren. Met de gegevens als resultaat van de SEA wordt de website steeds aangepast op basis van bijvoorbeeld bezoekersdata, klantgegevens en de website van de concurrentie. De effecten zijn na een periode van analyse, optimalisatie en herindeling zichtbaar. Het gevaar bij het niet uitvoeren van optimalisatie is het mislopen van bezoekers. Bijvoorbeeld omdat de concurrent de inhaalslag maakt en er met jouw (potentiële) klant vandoor gaat. Of, nog erger: je potentiële klant of bezoeker kan jouw website niet vinden of weet (daardoor) niet van je bestaan.

Marketeer, houd vol!

Ik denk dat het wel meevalt met de kennis van searchmarketing in Nederland. Het gaat echter af en toe nodeloos mis op een paar punten. Wat wij vaak zien is dat het gemiddelde bedrijf dat search marketing toepast, vanwege de digitale omgeving veronderstelt dat alles resultaat oplevert. Dit alleen maar vanwege de mogelijkheid om het continu te kunnen meten. Dit is echter een misvatting. Veel is wel te meten, maar het vraagt – of het nu SEA (korte termijn) of SEO (lange termijn) is – om continu bijstellen. En dat is niet wat er altijd gebeurt.

Want als het niet ‘direct’ iets oplevert, wordt er eerder getwijfeld aan searchmarketing an sich dan aan de manier waarop we het toepassen. Met als gevolg: veel budget verspild en vervolgens maar gestopt met searchmarketing. Dit noemen wij de ‘stop’ approach. Wat de searchmarketeer beter kan doen is eenvoudigweg voortdurend blijven meten en begrijpen dat er niet één voortdurende factor is die invloed heeft.

Dit artikel kunt u ook lezen op adformatie.nlGeef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)