• deutsch
  • english

De concurrentie de loef afsteken met advertentie-extensies

Tot ongeveer een half jaar geleden was uitsluitend de combinatie van aanbod en kwaliteit doorslaggevend voor de positie waarop de advertentie van een adverteerder in de Google-zoekresultaten verscheen. Nu is er echter een derde factor die de positie van de advertenties beïnvloedt: het gebruik van advertentie-extensies.

Door middel van advertentie-extensies kunnen bedrijven nu hun concurrenten de loef afsteken

Door middel van advertentie-extensies kunnen bedrijven nu hun concurrenten de loef afsteken

Bij twee concurrerende advertenties, waarbij zowel de kwaliteitsfactor als de ingestelde maximale CPC hetzelfde zijn, wordt volgens Google de advertentie die op basis van gebruikte advertentie-extensies naar verwachting betere prestaties (zoals een hoger klikpercentage) zal opleveren, hoger weergegeven. Deze vernieuwing is voldoende reden voor ons om nog eens een overzicht te geven van de beschikbare extensies en hun relevantie voor adverteerders.

Extra informatie via advertentie-extensies

Advertentie-extensies zijn in feite een type advertentie-indeling waarmee adverterende bedrijven extra informatie over hun bedrijf of over een product kunnen weergeven voor de (potentiële) klant. Sommige advertentie-extensies kunt u handmatig toevoegen, andere worden automatisch door Google toegevoegd als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Tot de automatische advertentie-extensies behoren verwijzingen naar verkopersbeoordelingen of naar een Google+-pagina. Deze extensies kunnen alleen op verzoek worden uitgeschakeld.
De adverteerder zelf kan sitelinks, oproepextensies, app-extensies, locatie-extensies en recensie-extensies (beoordelingsextensies) instellen.

Recensie-extensies zijn de nieuwste telg van de advertentie-extensies en bieden de mogelijkheid om positieve beoordelingen van andere aanbieders weer te geven. Er kunnen zowel directe als indirecte citaten worden gebruikt, maar de publicatiebron moet wel online beschikbaar zijn, omdat de extensie daarnaar gelinkt wordt. Als een gebruiker op de extensie klikt, komt hij niet bij de homepage van het bedrijf, maar bij de bron uit.

Bij app-extensies wordt onder de advertentie naast een kleine afbeelding van de app een link weergegeven, die direct naar de desbetreffende App-Store leidt. Deze extensie wordt alleen weergegeven op mobiele apparaten en tablets.

Locatie-extensies zijn vooral geschikt voor bedrijven die klanten via hun Google-advertenties naar een specifiek filiaal willen lokken. Om locatie-extensies te kunnen toevoegen, moet het account verbonden zijn met een Google Places-account.

Adverteerders die gebruikers willen aansporen om het bedrijf op te bellen, kunnen gebruik maken van oproepextensies. Op mobiele apparaten wordt dan een oproepknop weergegeven waarmee direct gebeld kan worden – voor de klik op deze knop worden de gewone CPC in rekening gebracht.

Een absolute must voor alle bedrijven die gebruik maken van Google-advertenties, is het gebruik van sitelinks. We raden aan om ook twee extra tekstregels te gebruiken, die onder de sitelink kunnen worden weergegeven. In iedere campagne horen minimaal vier sitelinks te staan.

Positieve effecten op de performance van de advertentie

Naast expliciete doelstellingen zoals het genereren van oproepen of app-downloads, hebben advertentie-extensies ook een hogere CTR als doel. Zoals gezegd houdt Google bij de advertentieposities ook rekening met het verwachte klikpercentage. De afzonderlijke extensies worden zo gecombineerd, dat het positieve effect op de kwaliteit van de advertentie zo groot mogelijk is. De adverteerders hebben geen mogelijkheden tot hun beschikking om het gebruik van de extensies te beïnvloeden. Het gebruik van advertentie-extensies is dus enerzijds medebepalend voor de advertentiepositie, anderzijds wordt ook voorrang gegeven aan extensies of worden ze zelfs alleen op topposities gebruikt.

Ook de performance-beoordeling voor advertentie-extensies stelt adverteerders soms voor een uitdaging. Gedetailleerde gegevens over afzonderlijke extensies zijn soms niet volledig beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld niet zien hoe vaak de extra sitelink-tekstregels worden weergegeven. We kunnen dus slechts vermoeden dat de eigen sitelinks met extra tekstregels beter functioneren dan zonder. Verder is het lastig dat er geen gegevens beschikbaar zijn die uitsluitsel geven over de positie waarop een advertentie is ingevoegd. Omdat extensies meestal alleen worden geleverd op topposities boven de organische resultaten, hebben advertenties die met extensie worden weergegven een buitengewoon goede CTR-waarde.

Toch is het gebruik van advertentie-extensies – in overeenstemming met de bedrijfsdoelen – zeker aan te bevelen of in het geval van sitelinks zelfs een absolute must. Dat Google het gebruik van advertentie-extensies ondertussen als één van de criteria voor de bepaling van de advertentiepositie gebruikt, laat zien hoe belangrijk advertentie-extensies zijn en dat ze de norm worden voor iedere Adwords-campagne.

Onze QUISMA-experts beantwoorden graag uw vragen over advertentie-extensies.Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)