• deutsch
  • english

13 tips voor webshops om de omzet te verhogen

Hoe kunnen webshops potentiële klanten nog effectiever aanspreken en op die manier ook hun omzet verhogen? Op basis van de jarenlange ervaring van QUISMA op het gebied van conversie-optimalisatie hebben we 13 tips opgesteld:

Oriëntatiehulp voor online winkeliers: zo maakt u uw webshop aantrekkelijker voor bezoekers

Oriëntatiehulp voor online winkeliers: zo maakt u uw webshop aantrekkelijker voor bezoekers1. Titel
Gebruik een titel die de inhoud van de pagina weergeeft. Dan ziet de bezoeker meteen waar de website over gaat.

2. Teaser
Plaats de sterkste/populairste producten en categorieën als teaser op de voorgrond of in ieder geval in het zichtbare gedeelte. Het is dan heel waarschijnlijk dat de bezoeker deze informatie als relevant beschouwt en zo snel(ler) zijn doel bereikt.

3. Paginastructuur: maak de start eenvoudiger
De opbouw van een pagina moet zo zijn vormgegeven, dat de klant snel en eenvoudig zijn weg kan vinden. Gebruik daarom duidelijke communicatie die gebaseerd is op afbeeldingen en samenvattingen (bullet points) en die pas bij daadwerkelijke interesse uitvoerige uitleg bevat. De navigatie moet horizontaal zijn opgebouwd met een sterk contrast of worden gekenmerkt door grafische afbeeldingen voor de hoofdcategorieën. Als vuistregel geldt: minder kliks nodig = minder demotivatie = een lager afhaakpercentage = een hoger conversiepercentage.

4. Design
Bij het design gaat het om de optische weergave van een webpagina, en dan vooral om de kwaliteit van afbeeldingen en tekst. Houd het design overzichtelijk en eenvoudig. Overlaad de bezoeker niet met onnodige informatie: minder is meer!
Zorg ervoor dat kleur, contrast, nuances, lettertype, vorm en grootte met elkaar in evenwicht zijn.

5. Gebruik van klantbeoordelingen/betrouwbaarheidssymbolen
Neem betrouwbaarheidselementen, zoals waarmerken en klantbeoordelingen, op uw website op. Nieuwe klanten, die nog geen ervaring hebben met uw shop, moeten ervan worden overtuigd dat het veilig is om bij u te kopen. Daarom is het belangrijk om deze betrouwbaarheidselementen op een goed zichtbare plek te plaatsen.

6. Voordelen/USP's
Communiceer uw USP's en concurrentievoordelen duidelijk en helder. Waarmee onderscheidt u zich van uw concurrenten? Wat maakt uw webshop uniek? Leg de nadruk op bijzondere aanbiedingen en producten om de aandacht van de klant te winnen.

7. Opzettelijke schaarste
Gelimiteerde producten of diensten waren voor consumenten altijd al interessanter en aantrekkelijker dan producten of diensten die onbeperkt beschikbaar zijn. Als een bepaalde aanbieding maar beperkt beschikbaar is, neemt bij de klant de behoefte toe om zo snel mogelijk toe te slaan.

8. Up-selling: "bedankt"-pagina
Klanten waarderen extra cross- en up-selling op de bedankt-pagina, zoals een extra tegoedbon of kortingscode. Zo motiveert u uw bezoekers nogmaals iets bij u te kopen.

9. Live chat
Verhoog de conversie van uw winkel door persoonlijk advies te bieden. Plaats het aanbod van de live chat op een prominente plaats op uw website en gebruik deze persoonlijke gesprekken om actief te verkopen. Als de mogelijkheid van interactie op de pagina bestaat, zijn klanten eerder bereid om tot een conversie over te gaan. Bovendien vermindert u ook het afhaakpercentage.

10. Telefoonnummer en contact
Het impressum en de contactgegevens moeten goed zichtbaar op de landingspagina worden weergegeven. Het is belangrijk over te brengen aan de gebruikers dat ze op ieder gewenst moment probleemloos contact met de eigenaar van de webshop kunnen opnemen.

11. Eenvoudig bestelproces
Het bestelproces moet zo kort en eenvoudig mogelijk zijn om afhakers tijdens het bestellen te voorkomen. De klant moet zo min mogelijk hoeven te klikken om zijn aankoop te doen. Bovendien moet veel waarde worden gehecht aan een goede usability, zodat de bezoeker zijn gegevens eenvoudig kan invoeren.

12. Betalingsmogelijkheden en verzendkosten
Niet alleen een groot assortiment aan producten zorgt voor een hogere conversie, maar ook het bieden van verschillende betaalopties. Veel klanten kunnen pas een aankoop doen als er alternatieve betaalopties zijn. Die moeten op een goed zichtbare plek worden geplaatst. Verzendkosten moeten duidelijk en tijdig worden gecommuniceerd aan de klant, omdat deze anders later in het bestelproces geërgerd kan raken als er extra kosten bij komen.

13. Optimalisatie voor smartphones en tablets
De optimalisatie van usability heeft betrekking op de volledige shop en niet alleen op het bestelproces op zich. De laadtijd van de afzonderlijke pagina's moet zo kort mogelijk zijn en gebruikers moeten ook op mobiele eindapparaten en tablets een passende indeling (responsive design of mobiele site) aangeboden krijgen.

 Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)