• deutsch
  • english

Google +1

Onsdagen den 29 mars, lanserade Google en ny produkt som kallas "+ 1" som ger möjlighet för användare att rekommendera annonser och sidor de anser varit användbara. Det testas just nu i USA och UK (det finns inget satt lanseringsdatum för Sverige).

Exempel på hur Google +1 sponsrade länkar kommer att se ut:

Google +1

I lanseringen av +1, gör Google en direkt utmaning mot den väletablerade "Gilla" funktionen på Facebook. Det finns tre centrala frågor att tänka på om vad den långsiktiga planen bakom ett sådant drag är av Google.

– Är +1 ett verkligt hot mot Facebook och deras “Gilla” funktion?
– Vad gör detta för Googles försök att göra sök mer sociala medier anpassad?
– Är detta en avgörande ny funktion från Google eller mer av samma tidigare försök?

Det finns inga konkreta svar på ovanstående frågor, till en början kommer den här funktionen endast var tillgänglig att dela med sina Google-kontakter men planer finns att utöka det till Twitter, Flickr, och Quora. Vilken påverkan som det kommer ha är helt beroende på hur många som kommer använda funktionen.

Vad bör företag tänka på redan nu för att positionera sig för potentiella förbättringar?

  • Alla annonser kommer ha +1 som automatisk inställning och tidiga beta-tester visar att annonser med +1 har högre klickfrekvens
  • Det verkar osannolikt att någon kommer att klicka på +1 innan de kommer in på webbplatsen och inte heller att de kommer navigera tillbaks för at klicka på sökträffen. Därför måste +1 ikonen finnas tillgänglig på hela webbplatsens landningssidor
  • Antal +1 för en annons kommer att bli viktigt. Om en person inte är registrerad eller inloggad på sitt Google-konto kommer de se en sammanlagd siffra på antal +1 klick. Om webbplats A ligger på tredje position men har 30 +1 och webbplats B som ligger på förstaposition bara har 5 +1 så kan det visa sig att positionen blir mindre viktig för att antal +1 har större påverkan

Eftersom detta lanseras först i USA och UK så kommer vi i Sverige vara mer förberedda och kunna ge klarare rekommendationer för hur företag bör agera eftersom vi kommer ha mer statistik och information att analysera inför den svenska lanseringen.Kommentera

Obligatoriska fält är märkta (*)