• deutsch
  • english

Har din trafik minskat i helgen så kan det vara Google Panda update

I fredags (12 aug) slå rullade Google ut sin algoritmuppdatering även för Sverige som går under namnet Google Panda (eller farmers update) och som är tänkt att lyfta fram kvalitetssidor framför de med låg kvalitet. Denna uppdatering har redan slagit igenom tidigare i år för sökningar på engelska, men nu var det alltså tid för alla andra språk (dock ej kinesiska, japanska och koreanska där de fortfarande testar algoritmen). Så har din trafik minskat kraftigt i helgen, kan det vara det som är orsaken. Google uppskattar att mellan 6-9% av alla sökningar som görs kommer att påverkas av uppdateringen och naturligtvis så kommer vissa siter att öka sin trafik, medan den minskar för andra.

Har_din_trafik_minskat

Om du har drabbats kraftigt så kan det vara en bra idé att läsa Googles tidigare inlägg om hur man bygger sidor med hög kvalitet:

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/05/more-guidance-on-building-high-quality.html

Kort och gott handlar det om att ha bra relevanta och unika artiklar med lagom mycket annonser på en site som folk känner förtroende för. Till skillnad från en site med en kort autogeneread text som är kopierad från andra siter, med mycket reklam "above the fold" (dvs man behöver nästan scrolla skärmen för att komma till artikeln).

Tänk även på att Google gör uppdateringar till algoritmen hela tiden, som påverkar hur bra du syns på Internet, även om dessa större uppdateringar naturligtvis får större betydelse. Så om du tappat 20% av trafiken, är chansen stor att du inom de närmaste veckorna har tagit tillbaka en del av vad du tappat. Dvs Google finputsar ofta dessa stora uppdateringarna, när de väl har slagit igenom och Google kan testa resultaten live. T.ex. rapporterade flera svenska sidor även stora förändringar den 27 juli och trodde att pandan var på väg redan då, men det var troligen bara en annan av Googles uppdateringar, som visserligen också hade stor effekt. Enligt Google är pandan bara en av 500 uppdateringar som kommer att lanseras detta år.

Tror du att du kan ha påverkats av Google Panda update, så hör gärna av dig till oss på Outrider för en förutsättningslös diskussion om sökmotoroptimering. Vi jobbar enligt Googles riktlinjer och etisk sökmotoroptimeringf för att leverera bra resultat långsiktigt.Kommentera

Obligatoriska fält är märkta (*)