• deutsch
  • english

e-barometern Q3-2011 – rapport om svensk detaljhandel på nätet

Posten, Svensk Distanshandel och HUI Research utkommer med e-barometern fyra gånger per år, en rapport som påvisar utvecklingen och trender inom den svenska e-handeln. I november utkom rapporten för kvartal 3, 2011.

e-barometern_Q3-2011

I rapporten presenteras en mycket stark prognos inför årets julhandel på nätet. De ser två orsaker till detta; dels att allt fler konsumenter väljer att göra sina julklappsinköp via nätet, och dessutom att de har en ökad tillit till e-handeln, både vad gäller leveranser så väl som betallösningar.

Det som är fascinerande att se är att trots att den traditionella detaljhandeln i stort sett hade en nolltillväxt under tredje kvartalet, så uppvisade e-handeln en ökning med 10,8% jämfört med motsvarande period förra året. Mest ökade segmentet inom hemelektronik, som hade en tillväxt på 13%, därefter följde kläder/skor med 8%. Totalt sett beräknas e-handeln att omsätta 27,5 miljarder kronor under 2011.

Julhandeln på nätet beräknas uppgå till 5,4 miljarder i år. Nästan fyra av tio konsumenter säger att de kommer att handla julklappar på nätet. De anger också att slippa julruschen och trängseln är två av de mest viktiga anledningarna till att de väljer att göra det. Mest populära julklappen att handla är böcker, däremot kommer leksaker som en stark kandidat och förväntas få sitt stora genombrott i den svenska e-handeln i år.

Trygghet och betalningssäkerhet har varit två stora stötestenar, och nästan hälften av de som tillfrågats i undersökningen anser att det blivit säkrare att handla på nätet de senaste två åren. De anser också att det är viktigt att de handlar från ett välkänt varumärke, att det är enkelt och tydligt hur man får kontakt med företaget och att de erbjuder flera olika alternativ för betalning.

Sju av tio konsumenter uppger att de köpt varor på internet under tredje kvartalet och 64% av de tillfrågade e-handelsföretagen säger att de ökat sin försäljning under samma period. E-handelsföretagen är också optimistiska inför framtiden och två av tre företag säger att de tror på en ökad försäljning under kommande kvartal.

För oss som arbetar med flertalet kunder som driver försäljning både via nätet och i fysiska butiker, så ser vi ett allt större engagemang för annonsering på nätet, så väl som en ökad förståelse för synergieffekter mellan organiskt och sponsrat sök, och vikten av att arbeta med bägge i en kombination för maximal effekt och störst kostnadseffektivitet.
Viktigt att veta är att detta rör detaljhandeln och försäljning av fysiska varor. Tjänster så som resor, hotell och biljetter som säljs via nätet eller nedladdningar av applikationer är alltså inte inräknade.

Läs hela e-barometern på HUI:s hemsida.


Kommentarer inaktiverade.