• deutsch
  • english

Nu besöker Google dina sidor som en smartphone

Tidigare har Google skiljt mellan hur en webbsida ser ut för enklare mobiltelefoner (sk. feature phone) och vanliga datorer när de indexerat webben. Alla smartphones och surfplattor har då räknats till vanliga datorer (eftersom de ändå klarar av att visa de sidorna).

Nu besöker Google dina sidor som en smartphone

Men nu så har Google infört en ny user-agent för Google-Bot Mobile (som indexerar mobilversionen av hemsidor) i form av en smartphone:
Smartphone Googlebot-Mobile:
Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 4_1 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/532.9 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.5 Mobile/8B117 Safari/6531.22.7 (compatible; Googlebot-Mobile/2.1; +http://www.google.com/bot.html)

Genom att då kunna se vilka sidor som ger specifikt innehåll för smartphones, så kommer Google att kunna ge en bättre sökupplevelse för de telefonerna (genom att sidans mobilanpassning blir en del av rankningsaspekterna).

Detta gör det alltså ännu mer viktigt att se till att dina sidor är anpassade för mobilen och ytterligare ett bevis på att Google kommer att prioritera fokus på mobilen nästa år. De har även tidigare i år sagt att alla nya Google tjänster ska först lanseras i mobilen innan de släpps i webbversion. Vi skrev också tidigare i höstas om att Google satsar på mobil marknadsföring iom att om en sida var anpassad för mobilen eller inte nu var en del av quality score for Adwords annonser.

En annan intressant nyhet är att om du automatiskt (t.ex. med en http redirect) skickar vidare dina mobila besökare från den vanliga sidan till en mobilsida med t.ex. urlen m.domänen.se, så kommer Google att för sökningar gjorda i en mobiltelefon att då visa m.domänen.se istället för www.domänen.se i sökresultatet. Det signalerar ju då till användaren att det är en mobil sida, så troligen kommer det att förbättra CTR:en.

Iom det så uppmärksammas igen frågan om man ska ha en subdomän för mobilsidor som mobil.domänen.se eller m.domänen.se eller om bara sidan ska vara mobilanpassad. Det viktigaste är självklart att man genererar en specifik sida för mobilen, än vad själva urlen är (vilket Google också själva skriver på sin blogg), så eg är det mer av en smak- och teknikfråga (t.ex. vilket som är enklast i det cms man använder). Men när jag får välja så väljer jag att köra mobilanpassningen på samma url (www.domän.se), men kan komplettera med att jag sätter upp subdomänerna så de visar samma innehåll (ifall någon skriver in dem i webbläsarfönstret), och att canonical taggen visar www i urlen på både de vanliga och mobila sidorna. Vilket har att göra med mina erfarenheter från SEO, men det kan naturligtvis ändras om Google lägger större vikt vid en mobil subdomän.


Kommentarer inaktiverade.