• deutsch
  • english

Så skapar du bra sidtitlar för din sajt

Sidtiteln (HTML-taggen title) - den text som syns överst i webbläsarens fönster och som används som länkad rubrik i Googles sökresultat - är något som det tyvärr fortfarande slarvas med i ganska stor utsträckning. Google är medvetna om detta och har numera algoritmer som skapar egna sidtitlar om så anses nödvändigt. Detta kan exempelvis röra sig om sidor som helt saknar en titel eller som använder en titeltext som inte beskriver sidans innehåll särskilt bra.

Sa_skapar_du_bra_sidtitlar_foer_din_sajt

Algoritmer i all ära, men det bästa är så klart om du redan från början ser till att skapa sidtitlar som på ett bra och effektivt sätt återspeglar innehållet på din sajt och dess undersidor. Här följer några råd på saker du bör tänka på när du skapar sidtilar för din sajt:

5 tips för att skapa bra sidtitlar

  • Beskriv sidans innehåll. Det kan låta självklart, men ofta ser man sidtitlar som "vill lite för mycket". Lyft istället fram det som verkligen är viktigt på sidan. Tänk ut vad du vill förmedla och se gärna till att få med viktiga och relevanta nyckelord tidigt i den beskrivande texten.
  • Skriv inte för långa titlar. Om din sidtitel är för lång, kommer Google att klippa av den eller i vissa fall skapa en egen titel, baserad på algoritmens automatiska uträkningar. Se därför till att beskriva sidinnehållet på ett så effektivt sätt som möjligt, med högst 70 tecken.
  • Skapa unika sidtitlar. Innehållet på de olika sidorna på din sajt är förhoppningsvis unikt - se också till att det gäller dess titlar. Låt oss säga att du har en webbplats där du skriver om vilka biofilmer du sett. Istället för att varje sida heter Sett på bio, så är det då betydligt bättre att döpa dem enligt mallen Sett på bio: Namnet på aktuell film.
  • Kontrollera stavningen. Sidtiteln är ofta det första en besökare ser när han eller hon hittar din sajt via en sökmotor eller liknande. Dubbelkolla alltid stavningen och formulera texten på ett sätt som är lättbegripligt och logiskt för människor att läsa. Vad det gäller stavningen, så antyder Google att det är något man även tar med i beräkningarna för hur en sajt rankar.
  • Sälj in din förstasida. Ta till vara på möjligheten att sälja in din produkt eller tjänst med hjälp av sidtiteln för sajtens förstasida. Istället för att ”Autobolaget” - ett företag som i detta fiktiva exempel säljer bilar - döper sin förstasida till Autobolaget, så kan man betydligt lättare locka besökare och potentiella kunder genom att döpa den till Autobolaget – nya och begagnade bilar till salu.

Lycka till!


Kommentarer inaktiverade.