• deutsch
  • english

Urchin Software avslutas som produkt hos Google

Urchin Software, som det populära statistikverktyget Google Analytics i grunden bygger på, läggs officiellt ned som produkt. Paul Muret, Director of Engineering hos Google, skriver i den officiella bloggen att de nu inte kommer fortsätta sälja Urchin-baserad tracking efter mars 2012.

Urchin_avslutas_som_produkt_hos_Google

Sedan Google rekvirerade Urchin Software 2005 har de utvecklat deras teknologi och tagit det till, i mina ögon, nya höjder. Man byggde vidare på en redan då fantastisk idé och lanserade inte långt efter uppköpet deras egna tjänst Google Analytics. Man stöpte om det hela till en gratistjänst och lanserade om det till den stora massan, vilket togs emot med öppna armar. Google Analytics är i dag ett av de största verktygen på marknaden för webbanalys.

Urchin kommer fortsätta att fungera för de som redan har det, det är endast nyförsäljningen som avslutas mars 2012. Google rekommenderar sina användare av Urchin att migrera till Google Analytics, men de som använder Urchin i dag, och inte redan migrerat till Google Analytics, tror jag fortsättningsvis kommer använda Urchin eller vända sig till en annan produkt. Google Analytics har inte all funktionalitet som Urchin har (eller hade kanske man ska säga nu?), som att analysera webbloggar och samköra med javascript med mera.

Is Google evil logga

Om detta kommer skapa en ny stor diskussion kring om "Is Google evil?" återstår att se. Det finns några kritiska röster som hävdar att man endast gör detta för att premiera sin egna tjänst Google Analytics Premium. Om fallet är så låter jag vara osagt. Jag själv tycker att Google Analytics är en fantastisk tjänst, och är inte nämnvärt ledsen över att se Urchin inte längre fortsätta utvecklas.

Det största argument jag kan finna för att inte lägga ned Urchin är nog för den delen att man äger sin egen data och kan installera lösningen lokalt. För många kan det vara känsligt att dela sin data med Google, som är fallet när man använder Google Analytics, att det är just Google som äger din data.

Det finns fortfarande alternativ till den som vill installera sin egna lösning, som t.ex. AWStats, W3Perl och Unica NetInsight med flera.


Kommentarer inaktiverade.