• deutsch
  • english

Anpassa standardrapporterna i Google Analytics

Nyligen släppte Google Analytics möjligheten att anpassa standardrapporter, alltså de rapporter som finns per default i Analytics.

Anpassa_standardrapporterna_i_Google_Analytics

Håll utkik efter knappen "Anpassa", eller "Customize" (beroende på vilket språk du använder i ditt Google Analytics). Tyvärr kan översättningen te sig lite tafatt emellanåt, så jag föredrar att använda Google Analytics på engelska. Någonting som är bra att veta är att det endast går att anpassa de standardrapporter som innehåller tabelldata, och det är inte möjligt att anpassa alla rapporter, även om de har tabelldata.

Exempelvis går det att anpassa "Browser & OS"-rapporten, men det går inte att anpassa "All traffic sources", eller endast rapporten som visar refererande trafik, "Referrals". Det är tyvärr inte många rapporter jag kan lyckas anpassa, men det kan vara för att det fortfarande rullas ut.

Google Analytics anpassa standardrapporter
Customize låter dig redigera de redan fördefinierade rapporterna som finns i Google Analytics

Google Analytics anpassad rapport
Exempel på hur en anpassad rapport ser ut efter man klickat på customize

Genom att studera de rapporter som finns som standard kan man få inspiration för hur man kanske vill bygga sin egna anpassade rapporter. Ta exempelvis "Browser & OS"-rapporten som finns under "Audience" - "Technology". Genom att jämföra standardrapporten med hur den ser ut om man skulle vilja anpassa den, ser man precis hur den är uppbyggd.

Metrics tabbenTittar vi lite mer på detaljerna kan vi se hur denna rapport byggts upp. Om vi tittar på toppen av rapporten, så ser vi att när man väljer att anpassa sin rapport så heter den likadant som standardrapporten, och grupperingarna är densamma, med samma statistik representerad i tabellerna. Se bilden nedan.

Metrics anpassad rapport

Man kan nu välja att fritt flytta runt, byta, lägga till eller ta bort dimensioner (dimensions) och statistiker (metrics) för att skapa just den typ av rapport man vill kunna se.

Happy customizing!


Kommentarer inaktiverade.