• deutsch
  • english

Hur Google Analytics använder kakor (cookies)

Att Google Analytics använder kakor, eller cookies, för att mäta besök med mera till din webbplats, är det nog många som känner till. Men vet du vilka kakor som sätts av Google Analytics javascript, och vad de är till för? Det är en lite knivigare fråga att svara på, och jag ska försöka guida dig genom snåret av kakor.

Hur_Google_Analytics_anvaender_kakor

Vi börjar med att gå igenom vad en kaka (cookie) egentligen är. En kaka är en liten informationsfil som skapas i din browser i samband med att du besöker en webbplats. Det finns ett flertal olika användningssätt för cookies, där det vanligaste är att spara inställningar över dina val du gjort på webbplatsen, eller för att mäta besök och liknande, precis som Google Analytics gör.

I dagsläget finns det möjlighet för Google Analytics att sätta fem olika typer av kakor, som alla innehåller olika information. De vanligaste som Google Analytics använder sig av är utma, utmb, utmc, utmv och utmz, som ni kan se i bilden nedan. På vår egna webbplats sätts endast fyra kakor, och detta är för att vi inte använder anpassade variablar, som används av kakan __utmv. Något som är bra att veta är att varje gång man gör en ny sidvisning under sitt besök uppdateras dina kakor, samt varje gång du besöker sidan.

Google Analytics kakor som sätts

Inuti dessa kakor ligger det en hel del olika variablar och information om dig som besökare. I exemplet ovan ser vi en hel del siffror under "Innehåll", och här finns det en hel del information om dig som besökare. Vi går igenom vad de olika delarna är, och vad de innehåller.

__utma = XXXX.YYYY.TTTT.TTT2.TTT3.V
XXXX = Domain hash. Ett nummer för att identifiera din domän där kakan sätts..
YYYY = Slumpat, unikt ID-nummer för dig som besökare. Avgör unik besökare identifiering.
TTTT = En tidsstämpel för när du genomförde ditt första besök.
TTTT2 = En tidsstämpel för när ditt förra besök började.
TTTT3 = En tidsstämpel för när ditt nuvarande besök påbörjades.
V = Antal besök, eller sessioner, du initierat. I mitt fall handlar det om 21 besök (sessions) under den tid jag haft cookien på min dator.

I bilden ovanför så är xxxx, yyyy ersatts av information för den specifika kakan, och själva uppbyggnaden ser ut så för alla webbplatser som mäter sin statistik med Google Analytics. utma är en av grundpelarna för att Google Analytics ska kunna samla information om dig som besökare. Tiden innan denna kaka förfaller är satt till två år.

Kakinformation för utmb-kakan

utmb innehåller din domain hash, antal sidvisningar du genererat under besöket, ett fast nummer som inte går att påverka eller som används i dagsläget (siffran tio), samt en tidsstämpel för när kakan är satt och/eller uppdaterad.

Som ni kan se i bilden ovan så innehåller utmb-kakan mycket mindre information än utma, men den är uppbyggd på ungefär samma sätt som utma-kakan. utmb-kakan är primärt till för att identifiera när och hur en session startas för ett påbörjat besök. Denna kaka är satt till att förfalla efter trettio minuter, då det är tiden Google Analytics har som fördefinierat värde att en session, eller ett besök, pågår. Det går att ändra denna tid genom att modifiera sin trackingkod och lägga till _setSessionCookieTimeout().

utmc kakans information

utmc-kakan innehåller endast information om sessionen, och används inte längre. Kakans innehåll är endast domain hashen. Kakan sätts fortfarande för de som använder urchin.js, vilket är det gamla mätscriptet, men används inte av det nyare mätscriptet ga.js.

utmz kakans information

utmz är den kaka som innehåller all kampanjinformation om dig som besökare. Den är uppbyggd på följande sätt:

XXXX.TTTT.V.S.utmccn=<campaign>|utmcsr=<source>|utmcmd=<medium>|utmctr=<keyword>

XXXX = Domain hash
TTTT = Tidsstämpel när cookien är satt
V = Hur många besök, eller sessioner, man gjort när kakan sätts.
S = Hur många olika källor (s står för sources) man kommit via, eller använt, under kakans livslängd.
utmz-kakan innehåller även information om kampanjnamn, källa, medium samt eventuellt nyckelord som använts. I exemplet ovan så är besökaren en direkt besökare, vilket syns i och med att utmcsr=(direct), utmccn=(direct), utmcmd=(none). En organisk besökare skulle exempelvis se ut såhär:

Utmz kakan organisk

Kampanjkakan finns kvar i sex månader eller tills dess att man tar bort den från sin dator.

Detta är alltså de fyra vanligaste kakorna som sätts av Google Analytics. Har du även anpassade variablar som används på din webbplats så skulle även __utmv användas. Jag går inte igenom mer detaljerat om hur man använder anpassade variabler, då det krävs en egen bloggpost eftersom det är ett brett användningsområde och kräver mer detaljerad förklaring.

Det finns även en till kaka som Google Analytisc kan använda, och denna heter __utmx. Utmx sätts av Google Website Optimizer, som jag inte kommer ta upp i denna bloggpost, då det kräver mer ingående förklaring då det är ett separat verktyg.

Läs mer om anpassade variablar (custom variables).
Läs mer om kakor (cookies).
Läs mer om Google Website Optimizer*.

*Google Website Optimizer är inte längre i bruk. Denna produkt avslutades 1 augusti 2012. Man får nu istället använda den inbyggda funktionen Content Experiments.


Kommentarer inaktiverade.