• deutsch
  • english

Uppdaterat gränssnitt för Google Analytics

Google Analytics har uppdaterats med ett nytt gränssnitt. Fokus i uppdateringen har varit främst på användarvänligheten.

Uppdaterat_graenssnitt_foer_Google_Analytics

Det var säkerligen många som hajade till när man loggade in och möttes av den nya vyn. Tittar man och jämför mot den gamla designen ser man en del ändringar. Men vi börjar med att titta på den nya, senaste designen.

New vs returning ny rapport

Det Google själva säger är att man främst försökt arbeta med färgschemat på ett mer annorlunda sätt, för att försöka framhäva det som är viktigt, nämligen datan, och hur du analyserar den.

I uppdateringen har man gjort sig av med de äldre "boxarna" med värden som låg under grafen, och har nu istället tydligare, större boxar som visar din data, som är rödmarkerade i skärmdumpen ovan. Man har även "flyttat ut" och gjort manipulationen av grafen enklare använda genom att göra det enklare att hitta knapparna för att ställa två olika värden mot varandra direkt i grafen.

Sidomenyn i Google Analytics

Sidomenyn har även den fått ett nyare utseende, då man lagt till ikoner vid menyvalen (bilden här till höger).

De huvudsakliga nyheterna i denna uppdatering är:

  • Förbättrad hierarki för information
  • Förenklad process för att ställa värden mot varandra direkt i grafen
  • Mer framträdande graf och tabelldata
  • Förbättrat urval av jämförelsevärden
  • Ikonbilder i sidomenyn

Efter lite rotning i arkiven hittade jag lite gamla skärmdumpar på hur det såg ut förr, och hur det ser ut nu. Så här nedan har vi vad vi kan kalla Google Analytics "tripp-trapp-trull", alltså hur de tre senaste designändringarna sett ut för Google Analytics v5.

Version 5, design ett.

Analytics design 2

Version 5, design två. (Bild från mediaengage.org)

Analytics design 3

Version 5, design tre.

Google Analytics är åter på rätt spår, då den andra uppdateringen inte riktigt var vad jag förväntade mig. Man försvårade åtkomsten av att ändra hur grafen fungerade och hur man ställde olika värden mot varandra i den. Den vänstra menyn, när kontrasten försvann mellan menyvalen, var något jag irriterade mig på. Men med åtkomsten av tydligare menyval och att det är lättare än någonsin att ändra utseendet på grafen och ställa två värden mot varandra på ett väldigt enkelt, och snyggt, sätt, gör att jag känner mig trygg i utvecklandet av Google Analytics användargränssnitt. Om vi nu bara kunde få åtkomst till att automatiskt maila rapporter och exportera till PDF så vore mitt liv komplett 🙂


Kommentarer inaktiverade.