• deutsch
 • english

Vad kan Facebook och Eniro göra som Aftonbladet och Hitta.se inte kan och som Google och Blocket nästan kan?

Uppdaterad: Kul att se att vissa webbplatser är snabba på att uppdatera. Först ut vad vi sett är Hitta.se. De skickar vidare till www. om man skriver w. samt ww. och om man skriver vad som helst så visas ändå startsidan. Men eftersom de glömde att skicka vidare wwww.hitta.se till www.hitta.se (för att t.ex. undvika att någon länkar dit och Google börjar indexera hela siten igen på den subdomänen) så jag flyttar dem till Nästan implementerat till detta är fixat.

What_can_Facebook_and_Bing_do_that_YouTube_and_Twitter

Det är inte varje dag som man får chansen att skriva en rubrik som den ovan, men sedan är det heller inte varje dag som du hittar något som de största webbplatserna i Sverige glömt att implementera.

Problemet är i sig inte stort och det är ofta enkelt att implementera (beroende på dem som sköter driften av din hemsida), men eftersom de flesta webbplatser i världen har glömt att fixa det, så blir det totala antalet användare som påverkar väldigt stort.

Själva problemet har att göra med felsvtavningar av domännamn och speciellt med subdomänen av ett domännamn. De flesta siter använder en url på formen www.example.com. När användarna sedan skriver in domännamnet i sin webbläsare, skriver vissa av dem ett "w" för lite eller ett för mycket. I de flesta fall så händer inget då, eftersom webbsidan inte har konfigurerat att felstavningar av subdomäner ska peka någonstans. Istället får användarna ett standard felmeddelande från webbläsaren om att hemsidan inte existerar. Beroende på webbläsare och aktuella sökinställningar så kan användaren istället skickas vidare till sin förvalda sökmotor, men måste då ändå klicka sig vidare för att besöka hemsidan de ville till.

wwww.google.com

wwww.google.com

Så hur löser man detta? Det är enkelt, du bara definierar följande subdomäner och pekar om dem med en http 301:a vidare till startsidan på din webbplats.

 • w.example.com
 • ww.example.com
 • wwww.example.com
 • wwwww.example.com

Detta räcker för nästan alla webbplatser, eftersom väldigt få skriver in fler än fyra "w". Men om du är Google, så vill du såklart implementera minst 6st, då det inte är så mycket mer jobb med en extra subdomän.

Om du vill mäta hur användare stavar fel, använd Google Analytics. Du kan då sätta upp ompekningarna med Analytics taggar. T.ex. för vår egen domän skulle vi för subdomänen ww.outrider.se peka om den till:
http://www.twoqubes.com/?utm_source=ww.outrider.se&utm_medium=referral&utm_campaign=Misspelling

Men skriver verkligen användarna fel på subdomäner? Ett sätt att utforska detta närmare är att titta på söktrafiken, eftersom många användare skriver domännamnet i sökrutan. Om du tittar på din söktrafik i Google Analytics, så kan du se alla nyckelord som användare har använd för att hitta till din hemsida. Om du filtrerar i Analytics på ditt domännamn så kommer du att se alla variationer av "w" (om du har tillräckligt med trafik såklart).

Eftersom jag inte har tillgång till statistiken från de största webbplatserna i Sverige, så finns det ett annat sätt. Genom att använda Google keyword tool, så kan du få uppskattningar på sökningar som görs varje månad. Om du t.ex. tittar på Google.com (globala siffror):

 

Domän Exakta sökningar/månad
google.com 13.600.000
w.google.com 4400
ww.google.com 40.500
www.google.com 11.100.000
wwww.google.com 165.000
wwwww.google.com 2400

 

Google pekar om "w" och "ww", men inte "wwww" eller "wwwww", så i de två andra fallen så kommer användaren till webbläsarens felsida eller förvald sökmotor, som i värsta fall kan vara Bing.com (Dvs en användare som skriver in wwww.google.com kan då hamna i ett sökresultat på Bing.com).

I exemplet ovan med Google så står felstavningarna av "www" för ca 0,8% av domänsökningarna och man skulle kunna anta att samma förhållande även gäller för direkt trafik. Det innebär i så fall att 0,8% av all direkt trafik inte kommer till startsidan om du inte har satt upp dina subdomäner korrekt. Detta kanske inte är mycket i sig, men eftersom de flesta webbplatser inte har implementerat detta, så är detta ett problem många internetanvändare upplever varje dag på Internet. Jag tittade även på några av våra största kunder och de hade liknande resultat med söktrafik där 0,8% av domänsökningarna var felstavningar på "www".

Ett annat exempel med felstavningar är länkning. Om du använder t.ex. Open Site Explorer så kan du se hur många webbplatser som länkar till en specifik domän (det riktiga värdet är såklart högre men du får iaf en uppskattning av värdet). Att andra sidor länkar korrekt till dig är viktigt både för hänvisningstrafik (användare klickar på en länk på en annan sida) och naturligtvis för att få bättre trust och rankning. I följande tabell så har vi tittat på länkning till Google och YouTube (YouTube skickar inte vidare användarna om de skriver fel antal "w"). Antalet länkar som visas är till hela subdomänen, dvs om någon länkar till ww.youtube.com/watch?v=XYZ så kommer den länken också att vara bruten.

 

Domän Domäner som länkar
w.google.com 42
ww.google.com 599
wwww.google.com 488
w.youtube.com 23
ww.youtube.com 488
wwww.youtube.com 259

 

Jag hittade också att även stora webbplatser kan länka med felstavning. T.ex. på http://www.readwriteweb.com/archives/top_100_alternative_search_engines_mar07.php så länkas wwww.yandex.ru som inte är ompekat (du kommer visserligen till en startsida, men på fel subdomän).

Nu tillbaka till rubriken på denna artikel "Vad kan Facebook och Eniro göra som Aftonbladet och Hitta.se inte kan och som Google och Blocket nästan kan?" och svaret är såklart att skicka vidare användare från en felstavad subdomän till startsidan. Här är en lista över de största webbplatserna (enligt Alexa.com) som har implementerat felstavade subdomäner och vilka som inte har det.

Domäner som har implementerat felstavningar:

 • facebook.com
 • live.com
 • eniro.se

Domäner som inte har implementerat felstavningar:

 • youtube.com
 • aftonbladet.se
 • wikipedia.org
 • blogspot.com - w.blogspot.com, ww.blogspot.com, wwww.blogspot.com är alla bloggar, istället för ompekningar till startsidan.
 • swedbank.se
 • linkedin.com
 • expressen.se
 • wordpress.com - w.wordpress.com och ww.wordpress.com skickar vidare till en "not found"-sida. wwww.wordpress.com är en blog
 • dn.se
 • twitter.com
 • imdb.com
 • svt.se
 • tradera.com
 • msn.com
 • blogg.se - felaktiga subdomäner leder till felsida hos blogg.se
 • nordea.se - ww.nordea.se och wwww.nordea.se pekar ingenstans, samt att skriver man in w.nordea.se så laddas det ned en widstock_se.wgz fil till datorn från http://mfinance.nordea.fi/p6420/w/widstock_se.wgz
 • idg.se
 • hemnet.se
 • svtplay.se
 • di.se
 • tv.nu

Domäner som nästan har implementerat felstavningar på rätt sätt:

 • google.com - w.google.com and ww.google.com are redirected but not wwww.google.com (which has 165.000 searches/month on Google)
 • blocket.se - ww.blocket.se samt wwww.blocket.se ger samma innehåll som startsidan, men på fel domän. w.blocket.se pekas inte om och visar inget.
 • yahoo.com - ww.yahoo.com and wwww.yahoo.com are redirected to startpage but w.yahoo.com shows a not found page instead of redirecting
 • hitta.se - w.hitta.se och ww.hitta.se pekas om korrekt till www.hitta.se, samt att skriver man någon annan subdomän så visas även startsidan. Men eftersom de troligen läste detta inlägg och gjorde ändringar, så är det konstigt att de inte även pekade om wwww.hitta.se till www.hitta.se, så när de gör det så flyttas de upp till finlistan. (Har uppdaterats efter publicering)

Jag hoppas att du efter att ha läst denna artikel ber din webmaster att fixa detta för din webbplats (eller fixa det själv om du vet hur man gör) så att upplevelsen av Internet kan bli lite mindre frustrerande (då att skriva fel och hamna på en felsida är lite frustrerande). Jag har sagt åt vår it-drift att fixa detta för Outrider.se, så förhoppningsvis kan vi också snart skicka vidare våra felstavande användare 😉

Du får använda denna artikel eller delar av den för en egen artikel, så länge som du länkar tillbaka hit.


Kommentarer inaktiverade.