• deutsch
  • english

Julhandeln är i full gång – redan!

Trenderna visar att i lågkonjunktur så avstår man från större, mer kapitalintensiva investeringar, så som att köpa en ny bil, investera i ett nytt kök m.m. Däremot kan annat rent av kan öka, så som att vi går ut på restaurang oftare, lägger mer pengar på mat i butikerna, går på bio och handlar sportprylar. Det är därför vi kan se nedgångar i intäkter inom e-handeln inom vissa områden, medan det inom andra inte förändrats nämnvärt eller rent av ökar. Vi gillar helt enkelt att lyxa till det lite i vardagen när det är lågkonjunktur.

Nu går många av våra kunder, och därmed vi, dock in i årets viktigaste period - julhandeln. Precis som i övriga detaljhandeln är det många e-butiker som räknar med att hämta in de förväntade intäkter som hamnat på efterkälken under året. Prognosen för förra året såg dyster och mörk ut, man beräknade ingen större uppgång utan tvärtom en kris och att det kunde orsaka stora problem för såväl detaljhandeln såväl som e-handeln. Men i slutändan var utfallet högre än jämfört med 2010. I år beräknas julhandeln omsätta 66 miljarder och därmed öka med ca 1,5% jämfört med 2011 enligt HUI Research. Posten i sin tur har estimerat att julhandeln på internet enbart kommer att omsätta över 4 miljarder 2012 och därmed slå rekord.

Sport- och fritidsbranschen förväntas öka mest i år jämfört med förra året. Men de områden inom vilka man ser störst tillväxt är hälsa, som dagligen får stor exponering i magasin, söndagsbilagor, mattidningar och annat och därmed driver ökad försäljning, så väl som nya europeiska aktörer som klivit in på marknaden och driver en offensiv och aggressiv marknadsföring inom bl a kläder- och skohandeln. Där har vi under året sett stora svängningar och skifte i marknadsandelar mellan aktörerna på ganska kort tid.

Vi också redan sett hur sökvolymerna börjat öka, och kommer att fortsätta öka kraftigt ju närmare julen vi kommer. Vikten av att vara medveten om ROPO (research online, purchase offline) blir också mer och mer viktigt för aktörer med både fysiska butiker samt e-handel. Eller är det så pass enkelt att handla Ditt företags produkt på nätet att din e-butik blivit den viktigaste butik du har? Hur stor andel av just Dina kunder väljer att handla online istället för offline och vice versa? Vet du det? Förmodligen kommer det att ha ändrat sig kraftigt från förra året. Det är många aktörer som kanske valt att starta en e-butik för en eller ett par år sedan, som nu finner att det har blivit deras flaggskeppbutik. Har ditt företag en responsiv sajt som kan ge dina besökare samma upplevelse oavsett vilken plattform de surfar in till din sajt från? Vi har adresserat vikten av en mobilanpassad sida i tidigare blogginlägg. Enligt Google gör hela 49% av svenskarna sin research online innan de köper något från detaljhandeln, dvs varannan person söker på nätet - då är det ganska viktigt att finnas där, annars är det konkurrenten som fångar upp dem. Och tänk om de gör sökningen när de står i kön i butiken mitt i julruschen via mobilen och vips har de handlat produkten från Er värste konkurrent? Oavsett vem som säljer prylen så tyder som sagt allt på att det blir en rekordhandel - i år igen.

Vi väntar spänt med att se vad årets julklapp blir - den presenteras den 21 november! Vad tror du att det blir?


Kommentarer inaktiverade.