• deutsch
  • english

Endast 5% av byråerna inom sökmarknadsföring följer rekommendationer för mobilt sök

Google har under de senaste månaderna bokstavligen pumpat ut material och pratat offentligt kring vikten av det mobila söket i ett hopp om att utbilda sökmarknadsföringsbyråer i den växande betydelsen av mobil närvaro i kundernas köpprocess.

Separera desktop- och mobila kampanjer

Enligt Larry Kim (grundare av Wordstream) är detta något som endast görs i drygt hälften av alla AdWords-konton.

Call Extensions används inte trots att konsumenter vill ringa

Mindre än 5% av alla annonsörer använder s.k. "Call Extentions"  i sina mobila sökkampanjer. Tyvärr gav Larry Kim inga specifika siffror på hur många som faktiskt använder "Local Extentions" för att exempelvis hjälpa kunden att hitta till en butik.

Den senaste datan släppt av Google rörande vad konsumenterna vill göra på företags mobila sidor visar att en av dessa saker är just att kunna ringa till företaget. Trots den stora efterfrågan, används inte detta tillägg.

En dålig mobil upplevelse skadar varumärket

Enligt samma studie bidrar en dåliga mobil upplevelse och dåliga mobila landningssidor inte bara till förlorad försäljning utan skadar även varumärket och dess rykte. I vårt tidigare inlägg om vikten av mobilanpassade landningssidor såg vi följande statistik från Google:

- 96% av konsumenterna har någon gång besökt en webbplats som inte var anpassad för mobiltelefoner.

- 74% av konsumenterna säger att sannolikheten att de besöker en webbplats igen är högre om den är anpassad för mobiltelefoner.

- 55% säger att en frustrerande mobil upplevelse av en webbplats försämrar deras åsikt om varumärket.

Annonsörer värdesätter inte mobila klick på rätt sätt

En del av orsaken till att CPC nivåerna var lägre i Q3 var att en del av sökvolymerna skiftade från desktop till mobilt. Detta är ett utdrag skrivet av Google:

"Mobile search queries and mobile commerce are growing dramatically around the world, and consumers are using multiple devices to access information. Over time these trends have resulted in changes in our product mix, including a significant increase in mobile search queries and a deceleration in the growth of desktop queries …

Also, the margins on advertising revenues from mobile devices and other newer advertising formats are generally lower than those from desktop computers and tablets. We expect this trend to continue in the near future and that it will continue to pressure our margins, particularly if we fail to realize the opportunities we anticipate with the transition to a dynamic multi-screen environment."

Andra menar att orsaken till att mobila CPC nivåer har sjunkit som en konsekvens av att mobilt sök inte köps i samma utsträckning som desktop. Man menar att eftersom byråer inom sökmarknadsföring spårar fel saker i mobilt sök, agerar man också utifrån felaktiga variabler. Detta i sin tur leder till att företagen inte är villiga att betala lika mycket för ett mobilt klick som ett desktop-klick, då man inte kan knyta de mobila klicken till en transaktion i samma utsträckning och därför inte ser det reella värdet av det.

 

Byråer inom sökmarknadsföring kan inte spåra mobila konverteringar

Skärmdumpen nedan från Marin Software visar mobila klickfrekvenser (CTR) och konverteringar. Andelen klick är högre än PC medan konverteringar (på mobilt) är ganska tilltaget mycket lägre än på desktop. Detta är i stor del en konsekvens av att majoriteten av Smartphone-användare inte kommer till avslut på e-handelssajter via mobilen utan gör istället sitt avslut i butik eller senare hemma framför sin PC.

Slutsatsen av detta är att konsumenter blir allt mer beroende av sina Smartphones i shoppingsammanhang och för att hitta produktinformation innan sitt köp. Konstigt nog besvarar inte byråer inom sökmarknadsföring konsumenternas behov. Tyvärr är nog många byråerna ovetande om i vilken utsträckning man faktiskt förlorar på detta.

Just nu är mobilt betalt sök väldigt likt desktop-sök i sina unga dagar. Det är mindre konkurrens och lägre kostnader än på PC. Hur som helst måste annonsörer expandera sitt tänkande kring definitionen ”ROI” och spåra fler variabler som påverkar en kunds väg till avslut. Detta är ett måste för att kunna utveckla en hållbar strategi och uppnå effektivitet i mobilt betalt sök - en uppgift som ofta kan vara svår att förklara för företagen.

Har du låtit din sökbyrå lista de 10 nyckeltal som dom tycker ditt företag borde mäta i sin online marknadsföring? Inte? Släng iväg frågan till oss på Outrider.


Kommentarer inaktiverade.