• deutsch
  • english

Utnyttjade du att hörlurar blev årets julklapp?

Förra veckan så gick HUI ut med att årets julklapp 2012 är hörlurar. Ett bra val tycker jag, då sökningar på ordet hörlurar har ökat stadigt de senaste åren i december (vilket indikerar att många tänker ge bort dem i julklapp). Så egentligen borde den blivit årets julklapp för länge sedan, men kul att den blev det nu iaf. Hur man enkelt kan se detta är t.ex. genom Google trends, som visar sökningar över tid och som även kan göra en enkel prognos av utvecklingen.

Tittar man på bilden nedan så ser man tydligt hur söktrafiken för hörlurar går upp i december, samt att den gjort det de senaste åren. Det intressanta med Google trends är att du då faktiskt kan jämföra olika sökord över tid för att t.ex. se vilka som drar iväg i trafik i december. Kanske kan du tom förutse årets julklapp 2013? Samt då planera att köpa in extra bra sortiment av den varan.

hörlurar trend

Men nu tillbaka till titeln på inlägget. När HUI går ut med sin nyhet så brukar det leda till två saker, dels en ökning på sökfrasen "årets julklapp" och dels naturligtvis en sökning på den aktuella julklappen i detta fall "hörlurar". När det händer brukar det vara en bra idé att se över sina annonser och utnyttja budskapet i sina annonser. Dvs säljer du hörlurar så kan du både lägga in annonser på "årets julklapp" samt "årets julklapp 2012", samt uppdatera din annonstext för sökordet "hörlurar".

Jag testade att göra båda sökningarna för att se ifall annonsörerna har utnyttjat nyheten. För "årets julklapp" var det ganska bra resultat, då 4 av 8 annonsörer hade hörlurar i annonstexten, men det borde ju såklart finnas fler annonsörer som säljer hörlurar som kunde annonserat. Se bilden nedan:

årets julklapp 2012 annons

När man bara söker på "hörlurar" så är det bara ett företag som har med "Årets julklapp" i annonstexten, vilket känns som en miss av de andra. Det tar ju inte många minuter att ändra en annons och vi har ju redan sett att sökordet hörlurar har mycket trafik i december. Tror det hade gett mycket att bara lägga in ordet "julklapp" i texten iaf. Se bilden nedan:

hörlurar annons

Även om de stora sökvolymerna finns på "årets julklapp" och "årets julklapp 2012", så kan man med hjälp av Google Keyword Tool se att folk även söker på tidigare års julklappar som "årets julklapp 2011" och "årets julklapp 2010". Men där har ingen tänkt på att relatera annonsen till vad som var det årets julklapp. T.ex. 2010 så var det surfplattan och den säljer ju tom ännu bättre denna jul, så skulle ju annonsen kunna spinna vidare på det och länka annonsen till just surfplattor. Allt för att göra annonsen mer relevant för den som söker.

Relevans tycker jag är viktigt när man försöker utnyttja trafiken av en nyhet. När Viktoria och Daniel fick en liten dotter, var det väldigt många som annonserade på deras namn och gratulerade dem, vilket säkert gjorde att klickkostnaden drog iväg. Men det vara bara några få som var riktigt relevanta t.ex. som tipsade dem om att köpa babysaker i deras webbutik. Bättre relevans kommer att ge högre klickfrekvens och högre quality score för annonsen. Så vad är nästa nyhet/återkommande händelse som du kommer dra nytta av?

Avslutningsvis, ska du också nappa på trenden och ge bort ett par hörlurar i julklapp, så testa Googles bildsök för hörlurar. Ett smidigt sätt att få en bra överblick över olika varianter som finns.


Kommentarer inaktiverade.