• deutsch
  • english

Watch out there’s a new adformat in town

Allteftersom våra datorskärmar blir större och webbsidor kan ta större utrymme, så har även efterfrågan vuxit efter större annonsformat. Därför har Google nu lanserat ett nytt annonsformat på hela 300x600. Detta format som brukar kallas "half page ad" gör det också möjligt för bättre och mer interaktiva brandingkampanjer iom sitt stora format och gillas därför mycket av just varumärkesansvariga. Det formatet är också ett av de snabbast växande formaten just nu enligt Googles Display-rapport (rekommenderar läsning), vilket säkert bidragit till att de valt just det formatet.

Hur ser det då ut med det nya formatet. Eftersom formatet nyss lanserats, så finns det inte så många som använder det, men jag hittade en iaf som jag visar nedan.  När man lägger upp formatet så visas 9-10 textlänkar, men när Google börjat optimera annonsytan så visas ofta färre, fast fler relevanta annonser (6-7st). Eftersom tillgängligheten naturligtvis är låg så är det inga svenska annonsörer som börjat med det nya bildformatet (vad jag kan se iaf), så just nu visas bara textlänkar. Om jag var Google så skulle jag starta en kampanj för det nya formatet för att fler skulle börja använda det, annars blir det lätt ett moment 22. Ingen vill lägga upp kampanj innan det finns tillräckligt med utrymme/annonsvisningar, men få vill skapa annonser med det formatet innan annonsörerna börja lägga upp bildannonser. Däremot så tror jag att CPM-priset nog kommer vara prisvärt i början för bildannonser, så det skulle motivera annonsörer att testa tidigt.

300x600 med text

För att skapa diskussion om det nya formatet så länkar de i sin nyhet även till ett inlägg på Adsense Google+ sida där det finns mycket bra feedback kring nya format. Den bästa feedbacken som jag själv håller med om är att Google borde skapa ett nytt dynamiskt format. Dvs som kan expandera beroende på innehåll. Enklast är t.ex. att om man skapar en dynamisk 300x250 ruta, så tar den bara upp 300x250 om det bara visas textannonser, men om det är en 300x600 bild/video-annons som vill visas, så kan utrymmet expandera på längden för att passa den större annonsen. Fördelen med detta är att de nya 300x600 annonserna då skulle kunna konkurrera och synas på två olika format. Då många kan nog tycka att det är helt ok att visa bildbanner i storleken 300x600, men att det inte ser lika bra ut med bara textlänkar som fyller ut hela utrymmet. Många på Google+ ville även ha ett horisontellt format, då 728x90 är lite kort för de nya designerna. Personligen skulle jag vilja ha ett 980x120 eller 980x300 som är vanliga format i Sverige.

Så när kommer du att köra igång din första 300x600 kampanj?


Kommentarer inaktiverade.