• deutsch
  • english

Facebook förvärvar annonserings plattformen Atlas

Förra veckan tillkännagav Facebook att dom tänker förvärva Microsoft ägda annonserings plattformen Atlas. Prislappen för affären har ännu inte offentliggjorts men tidigare bud på plattformen har legat mellan 30 till 50 miljoner dollar. Däremot har man konfirmerat att en "kommersiell överenskommelse" kommer att inrättas varigenom Microsoft kommer att fortsätta köpa sina annonser genom Atlas.

Vad är Atlas?

Atlas är en digital annonseringsplattform som köptes av Microsoft 2007. Med Atlas plattform kan man planera, skapa, köpa, hantera och mäta digitala kampanjer. Områden där kampanjer kan hanteras igenom Atlas är b.la. sökmotorer, display nätverk & börser, sociala nätverk, video, mobil, samt xbox 360.

Varför förvärvar Facebook Atlas?

Den officiella anledningen till köpet är att Facebook endast är intresserad av mät delen av plattformen, dom vill alltså öka mätbarheten i kampanjer och även kunna visa på vad som händer en användare efter det att denne exponerats för en annons och lämnat det sociala nätverket.

Den officiella kommentaren svarar inte på många frågor och i min mening är alltså den fullständiga anledningen öppen för spekulation. Man kan ju inte förbise möjligheterna som nu öppnas upp för Facebook, t.ex. att bygga ett externt annonsnätverk med den massiva sociala datan som Facebook sitter på. Detta tillbakavisas dock av Facebooks direktör för produktmarknadsföring Brian Boland som säger "detta förvärv handlar om mätning och inte uppbyggandet av ett annonsnätverk".

Hur som helst är detta ett mycket spännande förvärv och det blir en intressant saga att följa under 2013, och som man säger, fotsättning följer...


Kommentarer inaktiverade.