• deutsch
  • english

Skapa och styra intressen i sökmotorer

Att annonsera och synas i sökmotorer är idag en extremt viktig del i marknadsplanen för företag och varumärken. Annonsering i sökmotorer är inget nytt fenomen, denna marknadskanal har existerat under flera år, bara i Sverige har möjligheten att annonsera på Google funnits sedan 2005.

Men, företag och varumärkens syn på annonsering i sökmotorer har drabbats av tunnelseende. Den generella strategin är att man som annonsör försöker identifiera vad sina kunder söker på för att sedan kunna kapitalisera på trafiken, det är absolut inget fel på denna strategi då det är just detta som skiljer sökmotorer från andra marknadskanaler, nämligen att användare visar sitt intresse genom att utföra sökningar i sökmotorer som annonsörer sedan kan svara på med relevant annonsering.

Men istället för att identifiera eller gissa på användares sökintresse, varför inte skapa det åt dom istället? Genom att nyttja andra kanaler, både online och offline, kan man genom strategiskt placerade kampanjer och budskap skapa ett intresse som driver potentiella kunder till sökmotorerna. Denna effekt uppnås självklart redan idag, men den är i de flesta fall ostrukturerad och omedveten.

Titta t.ex. på nedan graf som visar sökvolymer 2013 för sökningar på ordet "psy" , här ser man ett enormt lyft i mitten av april, anledningen till det är att Psy dagarna innan släppte sin nya låt Gentleman. Om vi för exemplets skull antar att Psy är ett företag och låten är en lansering av en produkt, så skulle Psy genom planering i god tid, kunnat ha kapitaliserat på denna enorma volymökning.

Skapa-och-styra-intressen

Så, genom att ha en gemensamt planerad strategi mellan alla marknadskanaler kan man erhålla makten att skapa, styra och kapitalisera på intresset i sökmotorer. I dagens komplicerade digitala ekosystem, är det den väl planerande och strategiska annonsören som vinner.


Kommentarer inaktiverade.