• deutsch
  • english

Hummingbird – ny Google sökalgoritm som påverkar 90% av alla sökningar

Google fyller 15 år och firar med att byta ut sökalgoritmen i sin sökmotor. De kallar den nya sökalgoritmen för Hummingbird (då den liksom kolibrin ska vara både exakt och snabb). Enligt Google så ska den nya sökalgoritmen påverka ca 90% av alla sökningar. Dock behöver det inte innebära att det är stora förändringar som sker, utan det kan vara en liten förändring av sökresultatet för ett visst sökord. De stora förändringarna handlar främst om förbättringen av "conversational search", dvs att man kan ställa en fråga till sökmotorn som då analyserar alla ord och tar större hänsyn till sammanhanget än tidigare.

Hummingbird: exakt och snabb som en kolibri

Hummingbird: exakt och snabb som en kolibri

Ett ex som de gav på en förändring var sökningen "pay your bills through citizens bank and trust bank", som tidigare visade bankens startsida, men som nu med nya sökmotorn ska visa en av bankens undersidor som berättar mer hur man betalar sin räkning.

Ett annat ex var "pizza hut calories per slice", som tidigare inte visade något resultat från Pizza Hut's hemsida på top 10, vilket det gör nu (plats nr 9). Små förändringar, men som kan göra sökresultaten lite bättre.

Google ska ha genomfört detta byte för ca en månad sedan i tysthet, eftersom de inte längre ska gå ut med specifika uppdateringar. Utan passade på att informera om detta iom 15 års jubileet. Samtidigt är det ganska smart, då de kan testköra live och finjustera algoritmen innan de berättar om att den är implementerad. Så slipper användarna klaga på resultat som ändå kommer fixas inom någon vecka.

När de tidigare lanserade uppdateringar till den gamla algoritmen som Pandan och Pingvinen, så märkte man tydligt att de skett en förändring, då många rapporterade om förändringar i trafik. Men då det inte skett nu, så känns det som att denna förändring är mera till för att förfina upplevelsen för användarna när de använder sökmotorn (som att skriva längre fraser/frågor i sökfältet samt att Knowledge Graph ska ha förbättrats ytterligare), än att den skulle slagit hård mot vissa specifika sökord. Har du tappat trafik kraftigt under den senaste månaden, så kan det snarare bero på att Google uppdaterat någon annan del (som funktionerna för Pandan och Pingvinen), än att det skulle bero på Hummingbird.

Läs mer om vanliga frågor om Hummingbird samt Googles egna blogginlägg som även berättar om nyheter i Knowledge Graph.


Kommentarer inaktiverade.