• deutsch
  • english

Organiska sökord göms i (not provided)

Det var för ca 2 år sedan som termen (not provided)  dök upp först i Google Analytics och gjorde många siteägare konfunderade. Vad betydde den och varför fick man inte längre veta en del av sina sökord. På Googles Analytics blogg, så kunde man läsa att de infört en stor förändring för alla som sökte på Google och samtidigt var inloggade på sitt Google konto. Vilket var att de användarna pekades om till ssl-versionen av Google (för oss svenskar då till https://www.google.se/). När man gjorde sökningen på den sidan så skickade Google inte med sökdatan (dvs vilket sökord du skrivit in) till den sidan som du klickade på. Vilket de gjorde för att skydda användarnas integritet. För att hantera detta nya scenario, så införde Google Analytics termen  (not provided).

Organiska-soekord-goems-grafik1

I början var det knappt många procent som var (not provided) och det flesta brydde sig inte så mycket om den. Men sedan började den öka allt mer och mer, bl.a. iom att flera webbläsare skickade användarna till den nya versionen om man använde deras inbyggda sökfält. Nu har Google genomfört sista fasen för att folk alltid ska hamna på ssl-versionen, då de automatiskt pekar om alla till den nya sidan, oavsett om du är inloggad eller ej.

På sidan Notprovidedcount.com som samlar data från flera siter för att visa på utvecklingen för (not provided) så ser man tydligt hur den har ökat kraftigt de senaste veckorna. (se bild nedan från den siten)

Organiska-soekord-goems-grafik2

Enligt deras prognos kommer (not provided) att ersätta all organisk sökdata från Google den 21 november 2013 i denna ökningstakt. Dock är det troligare att det kommer att finnas en liten procent kvar, för de som fortfarande har gamla webbläsare på datorn eller i sin mobil som inte klarar av ssl. Men naturligtvis blir den datan för liten för att använda.

Dock är inte Google den enda sökmotorn, då t.ex. Bing.com fortfarande skickar med sökdata. Så du kan få in sökord i Google Analytics från andra sökmotorer. Men i Sverige där Google står för över 95% av all söktrafik, så blir det inte heller mycket att jobba med.

Så vad finns det för alternativ för de som fortfarande är intresserade av att titta på effekten av sökord? Även om vi inte får de exakta besöken på sökord, så kommer vi att kunna använda både Adwords, Google Analytics och Google Webmaster Tools.

För de som annonserar i Adwords, så kommer de även fortsättningsvis kunna se hur många som sökt på vissa sökord som man annonserat på och vilka sökord som driver bäst trafik.

I Google Analytics kan du istället titta på organisk trafik till enskilda landningssidor och därifrån dra slutsatser på sökord som är viktiga för dig. T.ex. har du en specifik sida som är optimerad för bredband, så är det troligen bredbandsrelaterade sökord som drivit trafik dit.

Antingen separat eller genom att inkludera datan i Google Analytics, så kan du även få se hur många visningar din webbplats har fått för specifika sökord i Google Webmaster Tools. Dock är inte den datan exakt, men det visar ändå bra vilka sökord som har bra potential att ge mer trafik.

För oss som jobbar med sökmotoroptimering så blir naturligtvis ett problem att det blir svårare att följa upp effekterna av sökmotoroptimeringen på enskilda sökord och visa dem för kunden, annat än med rankningsrapporter. Men kanske kan man nu istället titta mera övergripande på trafiken istället för enskilda sökord.

För min egen del så älskar jag att titta på sökord, speciellt i Realtids-funktionen i Google Analytics för att se vad som drivit folk till din site just nu, så jag tycker det är synd att (not provided) ska ta över helt. Men samtidigt så är det inte helt fel att Google tar bort fokus på just enskilda sökord. Kanske kan detta leda till att man börjar jobba mer långsiktigt med SEO-satsningar. Att helt enkelt skapa bra sidor med bra innehåll som användarna gillar och då gärna länkar till. Då kan man istället lägga mer fokus på vad användarna gör på hemsidan och hur man kan förbättra hemsidan (t.ex. genom konverteringsoptimering) för att hjälpa besökarna att hitta informationen lättare / komma snabbare till avslut.


Kommentarer inaktiverade.